Istorijske odrednice

Bračni par Smiljanić.

Radomir i Ljiljana Smiljanić u Beogradu (takođe pisac) u svom domu.

Gospođa Smiljanić je pisac pretežno za decu i omladinu.

Njena važnije dela koja su objavljena u više izdanja su: „Hajde da se englezimo“, „Dve Ane“, „Dve Ane i ostali“ i „Doživljaji Samija i drugara“. Za poslednju od navedenih knjiga ilustracije ja radio Momo Kapor.

———————————————————————————————————————————————————————-

1993. godine, uoči slave Sv. Save, održana je promocija romana Radomira Smiljanića „Viteški kralj ujedinitelj“, posvećena kralju Aleksandru I Karađorđeviću, koji je otac Princa Tomislava Karađorđevića. Ova veličanstvena svečanost održana je u Trsteniku u velikoj sali.

Na slici su prikazani Radomir Smiljanić sa počasnim gostima na promociji knjige. Sa desna na levo izdavač Dragutin Binić, Radomir Smiljanić, princ Tomislav Karađorđević, stogodišnjak solunski borac (ratnik i junak iz i Svetskog rata) i važne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

———————————————————————————————————————————————————————-

Predaja knjige „Viteški kralj ujedinitelj“ princu Tomislavu Karađorđeviću, sinu Aleksandra I Karađorđevića.

Na slici su pored princa Tomislava, književnik i autor „Viteški kralj ujedinitelj“ i izdavač tog romana, kao i vlasnik izdavačke kuće „Metalograf“ iz Trstenika.

Ovo svečano uručenje primerka ovog romana, obavljeno je u domu Karađorđevića, odnosno u kući viteškog kralja ujedinitelja.

———————————————————————————————————————————————————————-

Na slici su Radomir Smiljanić i Milić od Mačve, naš pokojni likovni stvaralac.

Fotografija je načinjena u Patrijaršijskom domu. Gospodin Smiljanić i Milić od Mačve su došli da dobiju blagoslov od Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, a povodom odluke organizacije „Bela ruža“ o blokadi Dunava. Patrijarh srpski je primio ovu delegaciju i dao im blagoslov lični i blagoslov Srpske Pravoslavne Crkve. Blokada Dunava je sledećeg dana otpočela, a Evropi i celom Svetu je ova Organizacija postala trn u oku. Dunavom, žilom kucavicom evropskog rečnog saobraćaja više nisu mogli da prolaze brodovi koji su industrijskoj Evropi nosili sirovine.

———————————————————————————————————————————————————————-

Blokada Dunava. Radomir Smiljanić ispred nacionalne Srpske zastave, ispred štaba blokade Dunava. Blokada je urađena u organizacija „Bele Ruže“ i „Pravoslavne sloge“, a povodom genocidnih sankcija koje su bile direktno uperene protiv Srpskog naroda. Ova blokada je u dva navrata isprovocirala Savet Bezbednosti Ujedinjenih Nacija da sazivaju vanredne sednice i izdaju predsedničko saopštenje da se „Bela ruža“ ukloni sa Dunava.

Radomir Smiljanić, osnivač organizacije „Bela ruža“, na ovoj slici daje intervju nemačkoj televiziji, u trenutku kada objavljuje da je blokada Dunava okončana, pošto su predhodno ukinute nepravedne sankcije prema Srbiji.

———————————————————————————————————————————————————————-

13.03.2002. godine jedno od zasedanja „Akademije Ivo Andrić“.

Sa leve strane Radomira Smiljanića sedi pesnikinja iz Kanade Katarina Kostić, osnivač i predsednik književnog udruženja „Desanka Maksimović“ u Kanadi. Gospođa Kostić je tada bila gost „Udruženja književnika Srbije“, a pre svega „Akademije Ivo Andrić“. Sa desne strane gospodina Smiljanića sedi Mr. Mile Dakić, predsednik „Udruženja prognanih Srba iz Hrvatske“ i do njega Akademik Prof. Dr. Veselin Đuretić.

———————————————————————————————————————————————————————-

Osnivački skup „Akademije Ivo Andrić“. Na ovom skupu je Radomir Smiljanić pokrenuo inicijativa da se kulturna svečanost „Andrićevi dani“ reimenuju u instituciju pod nazivom „Akademija Ivo Andrić“, po uzoru na „Gete institut“ u Nemačkoj.

Ovo se desilo 20.01.2001. godine, Krsna slava porodice Smiljanić Sv. Jovan.

Na ovoj fotografiji je Prof. Dr Dragoljub Mićunović, Akademik i književnik Dobrica Ćosić (bivši Predsednik SRJ), do njega sedi Dragoljub Stojadinović književnik i književni kritičar „Večernjih novosti“. U društvu je Tatjana Rašković, supruga pokojnog Akademika Jove Raškovića. Olga Mladenović i Tatjana Jugović i Tanasije Mladenović, poznati Srpski pesnik.

———————————————————————————————————————————————————————-

Dodela nagrade za „Životno delo“ književniku

Radomiru Smiljaniću

Svečana sala Skupštine grada Beograda – april 2001.god.

Sa leva na desno sede: Akademik Prof. Dragan Nedeljković, predsednik Žirija, Ljiljana Smiljanić i Radomir Smiljanić

———————————————————————————————————————————————————————-

Velika promocija književnih dela Radomira Smiljanića u Kragujevcu

U društvu pored književnika sede Vladika Atanasije Jeftić i tadašnji gradonačelnik grada Kragujevca. Ovom skupu su prisustvovali i mnogi književnici iz Srbije, kao i poštovaoci književnih dela Radomira Smiljanića, njegovi prijatelji i publika.

———————————————————————————————————————————————————————-

Franfurt na Majni

14.10.1989. godine

Jedan od mnogobrojnih nastupa na tribinama održavanim širom cele Evrope na kojima je književnik smiljanić širio istinu o dešavanjima u Srbiji