Priznanja

Priznanja i zasluge piscu za rad. predstavljaju samo dokument koji ostaje potonjim generacijama kako bi imali pravedne i prave uzore….

Radimir Smiljanić objavljen je i u Nolitovoj enciklopediji (treće dopunjeno izdanje) u kojoj je ukratko dat presek života i rada ovog našeg književnika. Ovim je i formalno gospodin Smiljanić ovekovečen za nauk potonjim generacijama

Sledi tekst iz enciklopedije:

SMILjANIĆ Radomir (1934- ), književnik; rođen u Svetozarevu, završio Filološki fakultet i živi kao slobodan umetnik u Beogradu. U prozi, protkanoj satiričnom žicim, zaokupljen strahom od rata i obezličenja čoveka u današnjoj civilizaciji. Dela: novela Alkarski dan; romani Martinov izlazak, Vojnikov put, Mirno doba i trilogija Neko je oklevetao Hegela, U Aidima Hegelovo telo i Bekstvo pa Helgolanda.

———————————————————————————————————————————————————————-

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO od „Udruženja književnika Srbije“ 29.12.2001. godine

„Brilijantan stilist Smiljanić nas svojim delom kroz vratolomije i senzacije jezika, govora, mišljenja i čudesnih situacija i slika, kroz neobičnu atmosferu, vodi u svet koji tek što nismo zaboravili. Pisac u nas i u svetu čuvene trilogije romana „Neko je oklevetao Hegela“, „U Andima Hegelovo telo“, „Bekstvo na Helgoland“, kao i izuzetnih dela „Stanje prirodnog nereda“, „Kolekcionar“, itd., Radomir Smiljanić, sprovodi i u ovom romanu jedinstveni originalni postupak u kome predominantu čini samo prividno humorna i ironijska određenost i intonacija, a to je smiljanićevski način da se sa daljine vremena i prostora živim i posve verodostojnim govorom, lišenim patetike, vaskrsne svet nepristajanja na zlo. Ovo je bez sumnje elitni roman elite romana, roman pisca dugog daha čije se delo čita u jednom dahu ( „Reč zaveštanja“ )“

Iz obrazloženja žirijia U.K.S.-a

———————————————————————————————————————————————————————-

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO „DOSTOJEVSKI“ , prvi dobitnik internacionalnog književnog priznanja 11.11.2003.godine

Prvi laureati novoosnovanog visokog internacionalnog književnog priznanja „Dostojevski“, nagrade za životno delo, jesu srpski pisci Dobrica Ćosić i Radomir Smiljanić. Sve Sveslovensko književno društvo dodelilo je ovo priznanje dvojici srpskih pisaca jer, kako stoji u obrazloženju žirija, „Ćosić i Smiljanić ubrajaju se u one koji su duboko utisnuli pečat našoj epohi — delovanjem na dobrobit svom narodu i slovenstvu i čovečanstvu uopšte“.

Priznanje „Dostojevski“ Smiljanić je primio na dan rođenja velikog ruskog pisca (11. novembar) u 11 časova, u Kući Đure Jakšića, gde je održana svečana Akademija Dostojevskom u čast, a koju je priredilo Sveslovensko književno društvo. Zbog odsustva Dobrice Ćosića zbog gripa, njegovo priznanje upućeno je Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Na ovoj svečanosti gospodin Smiljanić je izjavio sledeće…

———————————————————————————————————————————————————————-