Večernje Novosti

VEČERNJE NOVOSTI, 25. februar 2000. god.

SA RADOMIROM SMILJANIĆEM POVODOM ŠESTOG IZDANJA ROMANA ²POST SKRIPTUM: TARGET²

Piše Ž. Mihailović

POREKLO ZLA

Za samo nekoliko meseci od objavljivanja, roman Radomira Smiljanića ²Post skriptum: Target², doživeo je šesto izdanje! Roman su objavili ²Narodna knjiga² iz Beograda i Srpsko akademsko društvo ²Target² iz Štutgarta, a priprema se i prevod na nemački jezik.

Smiljanić je objavio više od 20 knjiga, među kojima su najpoznatije ²Neko je oklevetao Hegela², ²U Andima Hegelovo telo², ²Ljubavne ispovesti Sofije Malovrazić², ²Pozorište Beograd². Prevodi sa nemačkog jezika.

²Post skriptum: Target² je roman i o NATO bombardovanju naše zemlje, pa smo pisca upitali da li je ovo poslednje zlo, koje nas je nedavno zadesilo, dalo podsticaj za pisanje dela?

— Dobro ste upitali, da li je jedino to zlo dalo podsticaj za roman! Naravno, potrudio sam de da iznađem koja su zla prethodila tom zločinu, a prepoznavnje porekla zla se prosto nametalo… Pre desetak godina preveo sam i polemički komentarisao Hitlerovu programsku knjigu ²Majn kampf². Tu sam otkrio paralele za ovaj magnum crimen NATO-a. U ²Majn-kampfu² jedna od prvih rečenica glasi: ²Tek kada granica Rajna obujme i poslednjeg Nemca, javilo bi se na osnovu ugroženosti sopstvenog naroda moralno pravo za osvajanje stranih teritorija. Plug je onda — mač! ² Evo, zar u ovoj Hitlerovoj rečenici nije sadržan i diktat iz Rambujea, koji je omogućio NATO-bombrdovanje!

Vaša knjiga uzima firera i tvorca holokausta za romanesknog junaka. Uz njega i zloglasnog ²arhitektu nemačke vojne sile² Špera…

— Da, to jeste bio izazov… Hitlera sam kao jednog od junaka romana tretirao kao čoveka usredsređenog na uništenje drugih zarad napretka svog arijevskog naciona. U tom njegovom nacizmu ima, smatram, i dosta ovog današnjeg natoizma…

Knjiga ²Post skriptum: target² sadrži dosta dokumentarnog, pa ipak se za nju ne može reći da je to samo dokumentarni roman?…

— Da, ovde nije reč samo o goloj dokumentarnosti, pokušao sam jednu novinu: dokument je doživeo umetničku transformaciju. Uz, dakle, uverljivost, nastojao sam da dam i ²boju² epohe. Crnu nažalost….

Ž. Mihailović